Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képeslapküldő

2009.12.03

 

Karácsony egyik dísze a virág


A karácsonyi előkészületekhez tartozik, hogy gondoskodjunk környezetünk díszítéséről is. A legszebb dísz a szobában a szép növény, a dúsan nyíló virág. Már november végétől kapható  a Mexikóból származó mikulásvirág, és a jellegzetes téli virágunk, a karácsonyi kaktusz.
A mikulás virágnak az igazi díszei az élénkpiros felső levelek. Ezek az így nevezett fellevelek, ha jól tartjuk a növényt, január végéig, február közepéig változatlanul megmaradnak eredeti szépségükben.


Másik jellegzetes téli virágunk a karácsonyi kaktusz, melyet általában december elejétől láthatunk a virágboltokban feltűnni. A növénynek erős rózsaszín, pirosas virágai vannak. Kelet-Brazília őserdeiből származik, ott a fák ágai között összegyűlt korhadékban tenyészik. A leghálásabb szobanövények egyike, mert rengeteg, igen dekoratív virágot hoz, de nevelése nem egyszerű. Mindkét növény szépségét kiemeli, ha ízléses díszcserépbe tesszük, és néhány szép fenyőgallyal, esetleg szalaggal díszítjük.


Mikulásvirág


Erősen fűtött lakásban naponta kell öntözni, mert ha kiszárad, elhullatja leveleit. Ha a következő évben is gyönyörködni szeretnénk benne, a piros fellevelek elhullatása után fokozatosan csökkentsük öntözését, hagyjuk, hogy alsó zöld levelei is elszáradjanak. Ezután vágjuk vissza kb. 10-15 cm-re, és hagyjuk pihenni egy félreeső sarokban, de 10-12 naponként nedvesítsük meg egy kicsit a növényt is, a földjét is. Május végén ültessük át virágföldbe, amibe keverjünk hansági tőzeget is. Amikor kezdenek kibújni az új levelek, kéthetenként tápoldattal is locsoljuk. A nyári időszakban, ha van erkélyünk, kertünk, vigyük ki a szabadba, de vigyázzunk, ne tegyük tűző napra. Mielőtt az őszi éjszakai fagyok beállnának, vigyük vissza a növényt a szobába (kb. október elején). Ha jól ápoltuk, november végén, december elején ismét virágozni fog, illetve jelentkeznek díszes, piros levelei.


Karácsonyi kaktusz


A 14-16 fokos hőmérsékletet kedveli, ezért távfűtéses lakásokban hamar elpusztul, inkább a világos, hűvös télikertekben, régi házak kiugróiban, üveges verandákban érzi jól magát. Novemberben egy-két hétig a szokottnál kevésbé locsoljuk, hogy karácsonyra virágba boruljon. Mikor bimbói kezdenek megjelenni, öntözzük rendszeresen, tíznaponként tápoldattal is, míg csak a kinyílt virágok le nem hullanak. A továbbiakban azután ismét csak hetenként egyszer adjunk neki vizet. Március közepén ültessük át, földjébe keverjünk hansági tőzeget. Ekkor dugványozással könnyen szaporítható is. Nyáron félárnyékos helyen tartsuk, ősszel vigyük vissza a lakásba, hogy karácsonyra ismét teljese pompájában díszítse lakásunkat.

 

 

 

  

Tetszenek ezek a képeslapok? Küldd el valakinek! >>

   Női Portál – képeslapküldő

innen is küldhetsz szép képeslapokat

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.