Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sokoldalú teafű

2011.11.14

FILLÉRES  TISZTÍTÓSZER

A tea fogyasztása mellett - legyen szó zöld-, fekete- vagy tiszta gyümölcsteáról - számtalan érv szól. Ám nem csak ízletes és egészséges ital készíthető belőle: használhatod a lakásban tisztításhoz, fényesítéshez, fertőtlenítéshez, és még a szagok ellen is jó!

Filléres tisztítószer a nappaliba és a fürdőszobába

Bármennyire meglepő, a tea kiváló szőnyeg- és kárpittisztító. A poros, enyhén dohos felületet egyszerűen spricceld be gondosan erősre főzött zöldteával, várj 10-15 percet, majd alaposan porszívózd ki. A szőnyeged, a kanapéd vagy a fotelod tisztább és frissebb lesz, mint újkorában.
A régi perzsa- vagy keleti szőnyegeket is tisztíthatod teával, pontosabban tealevéllel. A már kifőzött, de majdnem száraz teafüvet szórd az antik szőnyegedre, dörzsöld át vele egy kefe vagy szivacs segítségével az egész felületet, végül porszívózd ki alaposan. Olyan lesz, mintha most hoztad volna a tisztítóból.

A használt teafilternek a nehezen és nem szívesen takarított WC-lefolyó esetében nagy hasznát veheted. Egyszerűen dobd a filtert a WC-csészébe, majd hagyd benne néhány órán át - de akár egy egész éjszakára is -, végül dörzsöld át kefével a lefolyót. Ragyogóan tiszta lesz.

Hatékony fényezőszer

Fénytelen a parkettád? A feketetea egyszerű, de nagyszerű megoldás erre a problémára. A teában lévő tanninok ugyanis nemcsak tisztítanak, hanem a színét és fényét is visszaadják a fának. A vegyszerek helyett néhány filterből főzött teát önts a felmosóvízhez, többször dörzsöld át óvatosan, de gondosan a padlót, majd csinálj huzatot és hagyd, hogy a friss levegő megszárítsa.

Teával a polírozott bútorokat is tisztíthatod és fényesítheted: először egy nagyon puha ronggyal töröld le a bútorokról a port, hiszen a porszemek akár meg is sérthetik a kényes lakkozást. Utána egy másik puha rongyot mártogass erősre főzött, langyosra hűlt teába, és szépen törölgesd le vele a felületeket.

Ha üveghez vagy tükörhöz keresel természetes, de hatékony tisztítószert, akkor is jól jön a tea. Hogy az ablakok és tükrök csillogjanak, két szuperhatékony módszer közül is választhatsz. Főzz erős teát és egy szórófejes flakon segítségével vidd fel a megtisztítandó felületre - vagy a kifőzött, nedves filterrel dörzsöld át egyszerűen az üveget. Az eredmény mindkét esetben megdöbbentő: a felület ragyogni fog, még a makacs, zsíros ujjnyomok is nyomtalanul eltűnnek.

Kitűnő szagsemlegesítő és illatosító

Ha valamilyen erős szagú ételt főztél vagy sütöttél, például halat, a kellemetlen szagokat eltüntetheted az edényekről, a pultról vagy a vágódeszkáról, ha teába áztatott ronggyal dörzsölöd le ezeket. A teás szagtalanítás a kezeden is működik, egyszerűen moss kezet teával, és nem lesz halszaga a kezednek.

A tea bárhol használható nemcsak szagtalanítóként, hanem illatosítóként is. Készíthetsz belőle potpourrit úgy, hogy a szárított virágok és aromás gyógynövények közé néhány tealevelet keversz. Az autódban is lehet kellemes illat vegyszerek nélkül: tegyél levendula vagy más átható illatú gyógyteával megtöltött zsákocskákat az ülések alá. A hűtőszekrény rekeszeibe tegyél egy-egy filter teát, hogy elűzzék a szagokat - épp olyan hatásos erre a célra, mint a szódabikarbóna. Sőt, még a macskaalom kellemetlen szagát is elveszi a teafű, ha az alomhoz kevered, erre a célra a zöldtea szárított levele a legjobb.

Teával a rovarok ellen

Teával a hívatlan vendégeket is kiűzheted a lakásból. A poratkák bárhol meg tudnak telepedni, ráadásul ezek az apró élősködők szemmel nem is láthatóak. Ha viszont az állatkák vélt élőhelyét erős feketeteával permetezed be, az atkák azonnal elpusztulnak. Vigyázz, a világos bútorszöveteken a tea nyomot hagyhat!
Ha tartasz attól, hogy bolhák lepik el a kisállataidat, de nem szívesen használsz mesterséges anyagokat, akkor hívd meg a kutyust vagy a cicust egy teára. A kis kedvenced alvó- és búvóhelyét szórd be kifőzött, de már száraz teafűvel, és megelőzheted a bolhák megjelenését. Ahogy az atkák és a bolhák, a szúnyogok sem számítanak tearajongónak. Égess tealeveleket egy tálkában vagy mécsestartóban, a tea füstje ugyanis messzebbre űzi a vérszívó rovarokat, mint a büdös rovarűző sprayk.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.