Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ezotéria jelentése

2010.05.18

Ezotériának vagy ezoterikus tanoknak nevezünk számos olyan ősi irányzatot, ami a modern korunk tudományos világképébe nem illeszkedik bele, a világot, annak működését és részeit egy tudományostól eltérő szempontból vizsgálja.

"Test, Szellem, Lélek   -terápiák, az univerzális energia használata, tudatos energetikai térrendezés.''

Az vagyok, aki bárki más is lehet, ha hallgat a szívére.
Olyan ember vagyok, aki leborul az élet titokzatossága előtt, aki nyitott a csodákra,
aki derűsen és lelkesen viszonyul mindenhez, amit csinál.
(Paulo Coelho)
Szabó István: Próbatétel az út

Próbára tette Isten a lelkemet.
Adott számomra testet, szellemet.
Adott szülőt, földi életet.
Szólt az Úr, s útnak engedett

Tiéd a vágy, a gondolat!
"Szeresd felebarátodat, mint magadat!"
Tiéd a sorsod, tégy amit akarsz,
szabad vagy, jó s rossz közül választhatsz.
De vígyázz, mert egyszer mindenről számot adsz!

Foghatod a kezem. S ha jót kérsz, kaphatsz,
De el is engedhetsz, nélkülem is haladhatsz.
Segíthetsz azon, ki porba hullt,
ki feléd kiállt, mert nyomorult.
De ott is hagyhatod, kikerülheted.
Adtam széles utat és keskenyet.
De az Ítéletre minden "út"- Hozzám vezet!


fantasy sorelválasztók
Müller Péter:
- Az ezotéria eredeti jelentése - görög szó - azt jelenti: belső. Valami, ami belül van. A titok. Ennek ellentéte az exotéria, tehát, ami kívül van. Minden szent hagyományban létezik ez a kettősség, a mindenki számára elérhető, és a kiválasztottaknak fenntartott tudás. A zsidó vallás titkos tanítása a kabbala, az iszlám ezotériája a szufi, a kereszténységé - többé-kevésbé - a gnózis. A titok, a beavatottak tudása - részben - megismerhető, de nem ellopható, mivel a valódi ezotériához csak a tudáson túli tapasztalatokkal lehet eljutni. Olvashatsz róla, tanulmányozhatod, értheted, de a tied csak akkor lesz, ha megvalósítod, teljes mértékben átéled azt. A haszidok azt mondják, légy magad a Tóra. Ugyanerről szól a Pál apostoli mondat: a betű öl, a lélek megelevenít. A zen-buddhista tanítások szerint, amikor a tanítványok rengeteg ismerettel megjelennek a tanító előtt, hogy végre megtudják, mi az igazság, a megvilágosodott mester azt mondja: hozzám felejteni jöttök.
Így működik az ezotéria
.


Ezotéria jelentése, titkos tudás, belső kör. Ezt nehéz felfogni, mert a mai világban inkább azokat a dolgokat tudjuk elhinni, amik kézzel foghatók, mert a gondolkodást, az ész, az értelem határozza meg. Az ezotéria, pedig épp a mai világszemlélettel szemben áll, mert olyan tudást foglal magában, ami felülmúlja az ember képzelőerejét. De maga az ezotéria egy gyűjtőfogalom, ami minden olyan tevékenységet magába foglal, ami utat nyit a szellemvilág megismeréséhez. Ilyen tevékenységek a jóslás, számmisztika, feng shui, mágia a karma és még sok minden .Szerintem nem csak ezek a dolgok tartoznak az ezotériához, hanem a filozofikus részei is. Az ezotéria lényege: a rítusok, és meg nem tanított rítusok összegzése.

Aki másokat ismer , okos .
Aki magát ismeri , bölcs .
Aki másokat legyőz , erős .
Aki önmagát legyőzi, hős .
Lao Ce