Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


L.Tolsztoj: A fa örök szépség

2010.08.27

LEV TOLSZTOJ:  A FA ÖRÖK SZÉPSÉG

 


"A fa örök szépség" - vallja Lev Tolsztoj, s e kijelentésében aligha tévedett. Denaturálódó világunkban mind az élőfa, mind a faanyag kapocs a térben és az időben egyaránt, művi környezetünket kötik össze a természeti környezettel, a régmúltat a mával. Az élőfa és a faanyag információforrás is egyben, a fa faja,pollenje, évgyűrűje, elszenesült vagy más módon konzerválódott anyaga a hozzáértő számára kincsesbányát jelent: korábbi korok növénytakaróját, erdőségeit lehet rekonstruálni segítségükkel. De az emberi kéz által formált faanyag - legyen az éppen bödönhajó, fahíd-cölöp, vagy éppen malomkerék - is számos információt szolgáltat elődeink erdei iparából, erdőhasználatáról, faeszköz-készítéseiről, faipari mesterségeiről. A fa és a faanyag vallatását sok szakterület képviselői végzik, a dendrológustól a xylotónuson, palinológuson át egészen a néprajzosig, vagy éppen a régészig. S talán pont ez a sokféleség teszi széppé e szakterületet, mai divatos kifejezéssel élve interdiszciplinárisan lehet közelíteni ezen összetett kérdéskörhöz."


Dr. Bartha Dénes
egyetemi tanár

 

 

HarmoNet Harmóniakártya (2010-08-27)
 
Kedves !

A Harmóniakártyád szava és a kép összefüggései határozzák meg a mai napodat. A szó és a háttér szimbólum együtt mutatják meg az Univerzum üzenetét.
A mai napodat Alkalmazkodás hatja át.

Évgyűrűk - Idő, örökkévalóság

A fa korát jelző körök, melyek csak a törzs elmetszésekor láthatóak. Jelzi a bölcsességet, az évek múlása során szerzett lelki erőt, tudást és biztonságot. Mutatja, hogy elfogadod a változásokat, mégis rendíthetetlenül állsz a helyeden, mint a cédrus, vagy a tölgy. Tudásod stabil, és egyre szilárdabbá válik, ahogy az idő halad. Az évgyűrűk tulajdonképpen függőleges hengerek, melyek biztosítják a víz útját a levelekhez. Minden évben egy-egy réteg keletkezik. A kor előrehaladtával szerezhető tudást, bölcsességet, gondoskodni akarást jelképezi. Jelenti még a magabiztosságot, a lassú, de biztos fejlődést.

Szerelmi üzenete: Tartós kapcsolatban hosszú életű, főként szellemi köteléken nyugvó, harmonikus és biztos kapcsolat. Párkeresőknek esély a Nagy Ő, életed támasza, az igazi megtalálására.

Ezt mondja neked: 

  • Üzeni, hogy a rohanás helyett inkább adnunk kellene magunknak egy kis időt a szellemi szintünk fejlesztéséhez.
  • Gondolkodj el azon, hogy hogyan találhatnál a hétköznapokban egy kis pihenőt, amit avval töltesz, hogy elmélkedsz egy kicsit azon, hogy mit is tanultál aznap.
  • Rengeteg dolog történik veled minden nap, amit szinte észre sem veszel.   

Erre is gondolj: Az életfa a népmesékben, a kivágott erdők.
„Kutad belső falán / évgyűrűk kérge, / gyűlő bizonyság, talány."

 

 

 

 

 

 


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.